vineri, 25 octombrie 2013

7 lucruri pe care educatorii ar vrea ca părinții sa le stie


1.Treaba ta nu s-a terminat dupa ce ai lasat copilul la gradinita

Multi parinti cred ca, odata ce si-au lasat copiii la gradinita , este treaba educatorilor sa ii educe pe cei mici. Lucru total neadevarat. Educatorii au nevoie de parteneri de incredere si cine poate fi mai de incredere decat parintii copiilor. Informati educatoarea despre evenimentele din viata familiei care ar putea sa influenteze comportamentul copiilor, astfel incat acestia sa stie cum sa ia copilul si cum sa vorbeasca cu el.

2. Stimuleaza curiozitatea copilului

Gradinita si scoala sunt locuri unde copilul invata, nu sunt locuri unde sa-ti lasi copilul cat esti tu la serviciu. Asadar, stimuleaza copilul sa fie curios, sa puna intrebari, sa fie atent, sa ceara sfatul atunci cand nu stie, sa fie activ, sa nu fie timid.

3. Studiaza

Copiii au nevoie de exercitiu si cand sunt acasa. Lucreaza cu el ce au invatat la gradinita.Pune-te la curent cu temele săptămânale ,astfel incat sa ii poti explica si tu anumite notiuni pe care nu le-a prins in timpul activităților. Daca nu stii cum sa-i explici pe intelesul lui, poti ruga educatoarea sa te ajute.


4. Joaca-te


Copilul invata prin joaca, asa ca nu-l forta sa stea numai cu burta pe carte. Lasa-l sa se joace cu 
prietenii, colegii si joaca-te si tu cu el din cand in cand. Sunt multe lucruri de invatat prin joaca, inclusiv lectiile de la gradinita.


5. Citeste-i


Cartile sunt poarta catre un vocabular bogat. Citeste-i copilului ori de cate ori ai oportunitatea. In acest fel il obisnuiesti si sa asculte. Apoi povestiti ce ati citit. Ii poti arata literele, il poti incuraja sa recunoasca sunetele si sa le asocieze cu semnele, sa identifice suntele cu care incepe si se sfarseste 

6. Temele sunt o oportunitate de a vorbi si a asculta


Temele la gradinita nu sunt luate prea in serios,ceea ce nu e bine deloc.Si cei mici au diferite teme de făcut,activități de realizat,poezii si cântecele de repetat,povesti de reinterpretat si așa mai departe.Este o oportunitate pentru parinti sa vada ce au inteles copiii, unde au lipsuri, astfel incat sa-i poata ajuta mai departe.  Vorbeste cel mic despre teme. Pe de o parte ii arata acestuia ca iti pasa de performantele lui, iar pe de alta parte ii poti urmari nivelul cunostintelor.


7. Limiteaza accesul la ecrane
Desi televizorul si calculatorul au si ele rolul lor in educarea copiilor, limiteaza timpul petrecut in fata lor. Ocupa acest timp cu sporturi in aer liber, timp de calitate petrecut impreuna, citind, vorbind, jucandu-va. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu